Масирано полицейско присъствие в парижкото предградие Нантер: напрежението ескалира след събитията

...
Масирано полицейско присъствие в парижкото предградие Нантер: напрежението ескалира след събитията
Коментари Харесай

Във Франция: По всяко време могат да ни убият

Масирано полицейско наличие в парижкото предградие Нантер: напрежението ескалира след събитията от вторник сутринта, когато при пътна инспекция служител на реда простреля 17-годишен юноша. Стрелецът в това време беше арестуван и му е повдигнато обвиняване в  " преднамерено ликвидиране ", заяви прокуратурата. Френският президент Еманюел Макрон назова инцидента  " непростителен ".

Случилото се провокира вълнения и стълкновения, продължаващи към този момент три следващи нощи - освен в предградията на Париж. Разбунтувалите се замеряха полицията с фойерверки, подпалваха коли, кофи за отпадък и публични здания. Напрежението още веднъж избухнаха след траурното шествие за младежа в Нантер. Подпален бе и банков клон, а пламъците обгърнаха и жилищната постройка, намираща се над него. За благополучие огънят беше овладян преди някой да пострада. По данни на полицията 6 200 души са взели присъединяване в траурното шествие, което в начално беше спокойно. 

Заради упованията изстъпленията да продължат, в цяла Франция са мобилизирани 40 000 служители на реда.

" Можем да умрем когато и да е "

Пред Дъждовни води гражданин на Париж съобщи, че не се усеща в сигурност. " Ако излезем на улицата, можем да умрем когато и да е. Живеем във Франция, издигнала лозунга " Свобода, тъждество, братство ". Но от това не е останало нищо. Сега полицията дефинира разпоредбите и прави всичко, което си изиска. Ако решат да убият някого, те просто го вършат. "

Така мислят и други хора, които виждат в това фундаментален проблем.

Майката на убития 17-годишен юноша (изправена върху камиона с вдигната дясна ръка) водеше протестния поход в НантерСнимка: Michel Euler/AP Photo/picture alliance

Има ли френската полиция проблем с насилието?

Групи за отбрана на човешките права упорстват да получат отговори за метода, по който действа френската полиция. Според Европейската мрежа за битка против расизма (ENAR) гибелта на Наел, който наподобява е бил от северноафрикански генезис, " повдига незабавни въпроси за несъразмерната приложимост на мощ от чиновниците на реда " и изключително по отношение на групи, които са обект на расови стандарти.

През 2022 година политологът Жак дьо Маяр от Университета във Версай и Сен Куентен разгласява книгата си " Сравнителна полицейска активност ". Пред Дъждовни води той съобщи, че гибелта на 17-годишния Наел е част от по-голяма наклонност: " Влошаващите се връзки сред полицията и младите мъже от работническата класа, принадлежащи към етническите малцинства, са основен детайл от обстановката във Франция ", казва той.

Полицията употребява сълзотворен газ след траурното шествие в НантерСнимка: Michel Euler/AP Photo/picture alliance

" Когато става въпрос за публичния ред, несъмнено полицията ползва по-твърд метод в последните години ", разяснява Дьо Майяр. През 2017 година бяха облекчени законовите ограничавания за разкриване на пукотевица от полицията против коли, които не стопират. Миналата година 13 души починаха при пътни инспекции - повече от когато и да било.

Съседните страни се оправят по-добре

Говорителката на полицията Соня Фиблой отхвърли изказванията, че полицейското принуждение във Франция е повишено: " През 2021 година е имало 157 случая на пукотевица по движещи се транспортни средства, през 2022 година - 138. Така че наклонността е леко надолу ", заяви тя в телевизионно изявление. Според нея като цяло използването на огнестрелно оръжие е намаляла от 300 случая годишно преди 2019 година до 285 през 2022 година. Полицията стреля единствено тогава, когато е принудена да го прави, твърди говорителката. Въпреки това броят на смъртните случаи по време на инспекции на пътя остава " трагичен ".

" Справедливост за Наел " написа на този афиш, повдигнат на митингите в ПарижСнимка: Ibrahim Ezza/NurPhoto/IMAGO

Политологът Дьо Маяр вижда " разлики, които не могат да бъдат пренебрегнати " сред полицейската активност във Франция и тази в Германия и Англия: " Изглежда, че виновните в тези страни слагат по-голям акцент върху легитимността на полицията ", споделя той. Според него немските органи на реда са по-склонни към въздържаност при проверки на документите. А английските служители на реда гледат на себе си повече като на сътрудници на обществото.

Жак дьо Маяр счита, че нещо би трябвало да се промени: " Полицията не се е провалила изцяло, само че съществува групова отговорност. В моите очи институцията би трябвало да въведе такива механизми за подбор на фрагментите и тяхното образование и ръководство, които да разрешават и самостоятелна инспекция на дейностите на полицейските чиновници. "

Във Франция обаче обстановката е доста комплицирана: " Ние чуваме от политиците, изключително от тези в десния набор, че казусът не е в полицията, а у младежите ", споделя още Дьо Маяр. А в политически проект полицейската промяна е същински парещ картоф, твърди той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР